ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Дан превенције вршњачког насиља по први пут се обиљежава у Републици Српској и посебно је важно да се у његово обиљежавање укључи што већи број дјеце и одраслих како би се овом проблему посветила дужна пажња.

Централна манифестација поводом Међународног дана превенције вршњачког насиља одржана је у ОШ „Алекса Шантић" у Бањалуци под симболичним мотом Једини начин да имаш пријатеље јесте- бити пријатељ. Бројне госте поздравила је директорица школе Свјетлана Радусин која је изразила задовољство што је школа домаћин манифестације и подсјетила како је овај дан познат под називом Дан ружичастих мајица, настао као подршка дјечаку жртви вршњачког насиља. Омбудсман за дјецу Нада Граховац поручила је присутнима да се у свакој школи морају знати права, правила и одговорности и да се само тако могу превенирати бројне ситуације.

ОШ „Алекса Шантић" прихватила је позив за сарадњу Омбудсмана за дјецу и припремила богат програм укључивши у њега дјецу свих узраста, да свако на свој начин покаже како препознаје вршњачко насиље, како се бори против њега и како очекује да свака школа мора бити сигурно мјесто за сваког ученика.

Манифестација је била пуна емоција и послала снажну поруку да се игром, пјесмом, плесом, глумом и развијањем талената и добре пријатељске атмосфере у школи, може борити против сваке врсте насиља.