ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Безбједна школска средина је право  ученика и обавеза и одговорност наставника.

Свако дијете има право на заштиту од сваког облика насиља, не постоји ни један разлог због којег би дијете трпило насилно понашање од било кога, нити и један разлог којим се може правдати изостанак реакције одраслих у предузимању мјера у заштити дјетета.

Три су кључне ријечи: право, правила, одговорност.

·  Право -  Сваки ученик има право на безбједну школску средину

·  Правила - Школа мора јасно дефинисати правила школске дисциплине, која под истим условима важе за све у школи

·  Одговорност - Родитељи и наставници имају одговорност за стални надзор и благовремену реакцију у свим случајевима насиља међу дјецом, али и дјеца имају одговорност за поштовање права других и другачијих. Наставници и  родитељи  морају да покажу да све држе под контролом и да неће толерисати да било који ученик повређује другог ученика.

Насиље међу дјецом  никада није оправдано и свако се може и мора спријечити. То и јесте порука Међународнг дана превенције вршњачког насиља.

Овај дан обиљежава се задње сриједе у мјесецу фебруару с циљем да се укаже на присутност проблема вршњачког насиља и његове посљедице на развој и одрастање дјетета и неопходну сарадњу школе и родитеља у препознавању насилног понашању код дјеце и благовремене реакције у сваком појединчном случају.

Тим поводом Омбудсман за дјецу данас ће присуствовати обиљежавању Дана превенције вршњачког насиља у ОШ „Милан Ракић" у Карановцу, а 22.02.2017. године и централној манифестацији „Стоп, вршњачком насиљу" у ОШ „Алекса Шантић" у Бањалуци.