ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Омбудсман за дјецу је поводом обиљежавања Дана сигурног интернета добио позив од World Vision БиХ да у 4 основне школе одржи радионице са ученицима од 6-9. разреда. Радионице су одржане у ОШ „Петар Кочић" Шипраге, ОШ „Петар Кочић" Грабовица, ОШ „П.П. Његош" Масловаре и у ОШ „Свети Сава" Котор Варош.

Представница Институције је током разговора с дјецом дошла да информација да су на часовима одјељењске заједнице разговарали о теми насиља, али о предностима и недостацима кориштења интернета само неки од њих. Готово сви ученици имају приступ интернету, отворене профиле на друштвеним мрежама и приступ интернету путем телефона, што упућује на потребу да се теми насиља путем интернета треба озбиљно посветити. Дјеца су током радионица показала да знају  чему могу бити изложена када користе друштвене мреже, знају и начине како се заштити у тим ситуацијама, али још увијек не користе та знања, а неки од њих врло неопрезно прихватају међу „фејсбук пријатеље" и особе које лично не познају.

Стотињак ученика који су учествовали на радионицама били су мишљења да би о сигурности на интернету требало да се разговара чешће, те да су родитељи важна адреса на коју се могу обратити за сва питања, па и питања везана за кориштење интернета.