ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Дан сигурног Интернета обиљежава се од 2004. године широм свијета. На иницијативу Омбудсмана за дјецу, Међународни дан сигурног интернета у Републици Српској обиљежава се већ седам година. Сваке године придружује нам се све већи број институција и организација које на овај дан организују разне активности којима промовишу сигуран интернет.

Овогодишњи мото обиљежавања Дана сигурног интернета гласи БУДИ ПРОМЈЕНА: „Ујединимо се за бољи интернет", па су у креирању програма централне манифестације, знање и таленте ујединили ученици бањалучких основних и средњих школа.  

Централну манифестацију у Дому омладине пратило је око 140 ученика из 14 основних  школа које је поздравила омбудсман за дјецу Републике Српске, Нада Граховац, и нагласила да се у заштити дјеце на интернету институције морају додатно ујединити. Омбудсман за дјецу ове године указао је и на потребу надзора у реализацији програма превенције свих облика насиља над дјецом који су саставни дио школског програма, те на све чешћу комуникацију ученика и наставника на друштвеним мрежама о којој су ставови ученика и наставника подијељени.

Министрица породице омладине и спорта, Јасмина Давидовић, позвала је ученике да имају повјерења у родитеље и одрасле, те да за сваки проблем траже њихову помоћ. Нагласила је  да се боравак на интернету може замијенити и другим садржајима попут читања, дружења с пријатељима и бављења спортом. Дјецу су поздравили и о својој улози у превенцији насиља, васпитању и образовању дјеце говорили су и представници Министарства унутрашњих послова и Републичког педагошког завода.

Програм је понудио музичке нумере и рецитацију у извођењу ученика из ОШ „Бранко Ћопић", игроказ „Грешка" у којем су учествовали ученици ОШ „Јова Јовановић Змај", Гимназије Бањалука, Угоститељско-трговачко-туристичке школе и Опће гимназије Католичког школског центра. Свој успјех на Теслином путу представили су ученици бањалучке Гимназије а млади савјетници из Медицинске школе и Гимназије дали су савјете како се понашати када се насиље на интернету деси. Едукативни дио програма „Заштита приватности на Фејсбуку" реализовала је представница Агенције за информационо друштво, Љубица Предић.

Управо оваквим приступом учесници су показали да је интернет мјесто на којем се може учити, играти, глумити, размјењивати корисне информације, а уједињеним приступом ће се помоћи да дјеца креирају садржаје на интернету који ће им бити занимљиви, али и сигурни.