ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Након редовног уредовног дана којег Омбудсмана за дјецу, канцеларија у Добој  одржава сваког првог четвртка у Бијељини, представник Институције посјетио је Центар за социјални рад Бијељина и одржао састанак са директором Центра. Тема састанка је био положај дјеце и проблеми са којима се она сусрећу на простору које покрива Центар, са посебним нагласком на проблеме дјеце са сметњама у развоју, социјално угрожене дјеце и дјеце у ризику.

Разговарано је о досадашњем раду Центра и сарадњи са Институцијом. Директор Центра је представио и план изградње новог објекта и истакао да је у том објекту планирано отварање Дневног центра за дјецу са сметњама у развоју, који ће и дјеци са сметњама у развоју и њиховим породицама помоћи да се лакше носе са свакодневним тешкоћама и проблемима.

Разговарано је и о хранитељству и предностима које оно, као један вид збрињавања дјеце без родитељског старања, носи, у односу на смјештај те дјеце у домове за незбринуту дјецу. Ради потребе пружања заштите и помоћи социјално угроженој дјеци, разговарано је о могућностима унапређења рада установа социјалне заштите, са нагласком на потребу и могућност квалитетнијег дјеловање социјалних радника на терену, ради потпуне заштите права и интереса те дјеце, уз закључак да заштита најбољег интереса дјетета мора да буде увијек на првом мјесту.