ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Канцеларију Омбудсмана за дјецу РС у Добоју посјетили су чланови Савјета ученика Економске и трговинске школе из Добоја. Посјета је организована на иницијативу Савјета ученика а у сврху обиљежавања Међународног дана волонтера.

1985. године Генерална скупштина УН-а прогласила је 5.децембар Међународним даном волонтера у циљу указивања на моћ и потенцијал који волонтери представљају у развоју заједнице. Ове године, Међународни дан волонтера се обиљежава под мотом „Глобални аплауз" (ГлобалАпплаусе) са циљем да се препозна и поздрави напор волонтера у изградњи и очувању мира и просперитета у свијету.

Приликом посјете, члановима Савјета ученика је представљена Институција Омбудсмана за дјецу РС, њене надлежности као и мрежа Младих савјетника и њен рад. Искуства у раду пренијели су и млади савјетници из Добоја. Поред тога, презентован је и Закон о волонтирању РС као и искуства у сарадњи са Локалним волонтерским сервисом у Добоју. Представници Економске и трговинске школе изразили су интерес да се укључе у активности Омбудсмана за дјецу и придруже акцијима Мреже малдих савјетника.