DJECA SU REKLA

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Kancelariju Ombudsmana za djecu RS u Doboju posjetili su članovi Savjeta učenika Ekonomske i trgovinske škole iz Doboja. Posjeta je organizovana na inicijativu Savjeta učenika a u svrhu obilježavanja Međunarodnog dana volontera.

1985. godine Generalna skupština UN-a proglasila je 5.decembar Međunarodnim danom volontera u cilju ukazivanja na moć i potencijal koji volonteri predstavljaju u razvoju zajednice. Ove godine, Međunarodni dan volontera se obilježava pod motom „Globalni aplauz" (GlobalApplause) sa ciljem da se prepozna i pozdravi napor volontera u izgradnji i očuvanju mira i prosperiteta u svijetu.

Prilikom posjete, članovima Savjeta učenika je predstavljena Institucija Ombudsmana za djecu RS, njene nadležnosti kao i mreža Mladih savjetnika i njen rad. Iskustva u radu prenijeli su i mladi savjetnici iz Doboja. Pored toga, prezentovan je i Zakon o volontiranju RS kao i iskustva u saradnji sa Lokalnim volonterskim servisom u Doboju. Predstavnici Ekonomske i trgovinske škole izrazili su interes da se uključe u aktivnosti Ombudsmana za djecu i pridruže akcijima Mreže maldih savjetnika.