ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Млади савјетници омбудсмана за дјецу провели су два радна дана у Лакташима на тренинг семинару „Едукација младих савјетника Омбудсмана за дјецу за вршњачке едукаторе у области превенције породичног и вршњачког насиља", који је реализован уз подршку Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске. Млади савјетници дошли су из Фоче, Добоја, Бањалуке и Прњавора с циљем да се упознају са правом на заштиту од насиља, о врстама насиља, потребом његовог пријављивања, методама превенције насиља и вјештинама вршњачке едукације, како би стечена знања преносили својим вршњацима.

Како би се остварили наведени циљеви реализоване су радионице Шта о насиљу кажу закони и протоколи? у којој су дјеца на њима прилагођен начин упозната с обавезом одраслих да их и кроз законе штите од насиља. Шта знамо о насиљу? је била централна радионица у којој су дјеца активно учествовала наводећи примјере кроз које су боље могли да сагледају не само врсте насиља и његове карактеристике, него и посљедице које оно оставља, те потребу за пријављивањем и превенцијом.

Без обзира на захтјевност теме, млади савјетници су пажљиво упијали нове информације и провјеравали своја досадашња знања и искуства. Атмосфера је била отворена и пуна повјерења, а дискусија је групу додатно повезала и охрабрила да се у својим срединама баве овом темом.

У поподневном термину дјецу је посјетила омбудсман за дјецу др Нада Граховац, која је с њима разговарала не само о насиљу, него и о темама које се могу реализовати путем сарадње Мреже младих савјетника и Мреже савјета ученика (мРесурс), што је изавало посебно интересовање.

Како би се припремили за преношоње стечених знања вршњацима у школама, млади савјетници су кроз радионицу Шта је вршњачка едукациј? добили потребна знања о вршњачкој едукацији, методама које могу да користе и посебно о улози вршњачког едукатора.  

На крају тренинг семинара дјеца су изразила своје задовољство стеченим знањима, дружењем, могућношћу да отворено изразе своје мишљење и учествују активно у обради сваке теме.