ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Сваке године поводом Међународног дана права дјетета, 20. новембра, једна школа, по приједлогу Министарства просвјете и културе, буде одабрана за домаћина централне манифестације. Ове године та част припала је ОШ „Борисав Станковић" из Бањалуке која је тим поводом припремила програм за бројне госте.

У програму су учествовали сви узрасти и сваки је на свој начин говорио о правима дјетета. Тако су се дјечија права преточила у пјесме, плес, рецитације и скеч, а посебно је наглашено право на изражавање и уважавање мишљења.

Након обраћања директора школе, помоћнице у Министарству просвјете и културе, директора Републичког педагошког завода и омбудсмана за дјецу, додијељене су награде за најбоље презентације школа. Већ традиционално поводом Међународног дана права дјетета, Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод у сарадњи са Омбудсманом за дјецу расписују конкурс за најбоље ученичке радове. Ове године расписан је конкурс за савјете ученика, а задатак им је био да израде пауер поинт презентацију под називом „Моја школа". На конкурс су стигле презентације из 74 основне и 29 средњих школа.

Најбоље ученичке радове сваке године награђује Јавни фонд дјечије заштите, а ове године прва награда додијељена је Савјету ученика Основне школе „Доситеј Обрадовић", Приједор и Савјету ученика Средњошколског центра „Гемит Апеирон", Бања Лука. Награду је додијелила гђа Јованка Вуковић, савјетник директора и координатор пројекта Социјализација дјеце Републике Српске.

Другу награду додјељује Министарство просвјете и културе, а ове године освојили су је Савјет ученика Основне школе „Свети Сава", Фоча и Гимназије „Филип Вишњић", Бијељина. Награду је предала помоћница министра Радмила Коцић-Ћућић.

Трећу награду додјељује Министарство породице, омладине и спорта, а добили су је Савјет ученика Основне школе „Свети Сава", Какмуж/Петрово и Средње школе „Никола Тесла", Теслић. Награду је предала в.д. помоћника министра за породицу Босиљка Бошњак.