ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Насиље над дјецом је озбиљан друштвени проблем и данас један од најчешћих облика кршења основних права дјетета. Основно право сваког дјетета, право на живот и развој не само да је повријеђено, већ и озбиљно угрожено различитим облицима насиља, злостављања и занемаривања које на дијете оставља трајне и тешке посљедице. Више од једне трећине, од укупног броја жалби институцији Омбудсмана за дјецу, указује на повреду права дјетета на заштиту од различитих облика насиља.

Нема ни једног разлога због којег би и једно дијете трпило насилно понашање било кога, као што нема ни једног разлога којим се може правдати изостанак реакције надлежних служби по пријави или сазнању да је дијете изложено неком облику насиља. Што је дијете млађег узраста и што је дужи период изложено насиљу и посебно занемаривању, посљедице на развој дјетета могу бити и теже и дуготрајније. Основни проблем је да се различити облици насиља над дјецом не препознају на вријеме, а онда и кад се препознају изостаје поступање надлежних у складу са дефинисаним стандардима, правилима и процедурама. То за посљедицу има изостанак потребне подршке и помоћи дјетету, али и утврђивање одговорности починилаца и, додатно, утврђивања одговорности оних установа и служби које нису предузеле све потребне мјере у заштити дјетета.

Заштита дјеце од различитих облика насиља, злостављања и занемаривања мора бити приоритет свих приоритета.

Тим поводом данас ће у Административном центру  Владе Републике Српске бити одржан округли сто „Право дјетета на заштиту од насиља".