ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Поводом 19. новембра Међународног дана превенције злостављања и занемаривања дјеце и 20. новембра Међународног дана права дјетета, Канцеларија Омбудсмана за дјецу РС у Добоју организовала је округли сто на тему „Изазови у примјени Протокола у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у образовном систему Републике Српске - право дјетета на подршку".

Након уводног обраћања замјеника омбудсмана за дјецу РС, Златољуба Мишића, услиједила је дискусија у којој су учествовали психолози и педагози из основних и средњих школа из Добоја, представници Центра за социјални рад, представници Центра за ментално здравље, тужилац Окружног тужилаштва Добој те представници цивилног друштва. Учесници су се сложили да је проблем вршњачког насиља присутан, те да је неопходно више радити и са родитељима и са дјецом на превенцији насиља. Поред тога, сви присутни су се сложили да је за адекватну реакцију када се случај насиље већ догоди, потребна боља сарадња свих релевантних актера у заједници.

Присутни су предложили да Канцеларија Омбудсман за дјецу РС у Добоју буде домаћин и организатор периодичних састанака на којима ће се разговарати о актуелним проблемима и предлагати њхова рјешења, а у циљу успоставлајња боље координације и сарадње између институција.