ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У поводу Међународног дана права дјетета, омбудсман за дјецу данас је посјетила Родитељску кућу у Бањалуци и са представницима ове установе разговарала о бројним питањима остваривања права ове дјеце и њихове заштите.

Ова дјеца воде борбу са болешћу, дуготрајним лијечењем, сталним контролама, тешким терапијама. И заиста им је потребна брига свих.

Родитељска кућа је важна подршка и дјеци и њиховим родитељима, јер дјеца сада мање времена проводе у болници, а вријеме када не примају терапију проводе са својим родитељима који, поред свих других брига, сада не морају бринути и за смјештај за вријеме лијечења дјеце.

Да би кућа била дом, Институција им је понудила сарадњу, сами ће предложити који вид сарадње им може бити подршка. Прво питање које је постављено је право на образовање ове дјеце, али и све друге дјеце која због болести дужи период изостају са наставе.

Право на основно образовање је обавезно и исто за ову категорију дјеце мора бити омогућено у складу са њиховим могућностима, а не могућностима школе и то се новим законом о основном васпитању и образовању који је у процедури мора јасно дефинисати.