ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Бањалучка Основна школа „Вук Караџић" је једна од великих градских школа у којој се годинама образују и васпитају дјеца из насеља Борик. У управи школе разговарало се о сарадњи с родитељима, раду Савјета родитеља, Савјета ученика, те о темама које су саставни дио функционисања сваке школе.

Како је радионица предвиђена за Савјет ученика о теми „Да ли знамо шта је насиље?", представница Институције, најприје је провјерила да ли су у својим одјељењима ученици са разредницима разговарали о насиљу. Спремно су одговорили да су разговарали о овој теми не само са разредницима, него и на часовима демократије, а имали су и вршњачку едукацију.

Стечена знања послужила су као основа за даљи разговор и утврђивање шта су то карактеристике сваког насиља. Ученици су врло спремно учествовали у дискусији и на примјерима уочавали како свако насиље има за циљ да жртву повриједи и нанесе јој штету. Посебно су истакли да знакови физичког насиља брзо прођу, али да остају психичке посљедице и да се дјеца, жртве насиља не друже с другом дјецом, несигурна су и стидљива или чак и сама насилна. На крају радионице рекли су да би насиље пријавили родитељима, наставницима и полицији, али да има и дјеце која због стида не би никада пријавила насиље.