ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Представница Омбудсмана за дјецу РС, посјетила је данас ОШ „Свети Сава" у Фочи.
У разговору са управом школе сазнали смо да ову васпитно-образовну установу похађају 752 ученика, а да је школске 2016/2017 године уписано 79 првачића, те да се у односу на претходне године није смањио број уписаних ученика. Задовољни су успјехом који постижу ученици, а посебно су поносни  на резултате постигнуте у прошлој школској години на републичким и државним такмичењима из информатике, математике, физике и француског језика, гдје њихови ученици традиционално освајају награде. Савјет ученика је, како кажу, врло активан и наставници му пружају пуну подршку у раду.

Радионица на тему  „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је у одјељењу ВИИ разреда, учествовало је 29 ученика, а у радној атмосфери ученици су показали завидна знања из области дјечијих права и њихове заштите. Упознати су и са радом Омбудсмана за дјецу. О појединим облицима насиља говорили су отворено, дали су дефиниције насиља, нису сигурни да ли би сваки облик насиља препознали, посебно не психичко насиље, али свакако би случајеве насиља над дјецом пријавили родитељима и наставницима, као и надлежним институцијама. Своју средину не сматрају насилном.

Расположени су за овакав начин рада и стицања нових знања, па би вољели да се сличне радионице поново одрже на неке друге теме из области заштите дјечијих права.