ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Након радног дијела Конференције Мреже савјета ученика Републике Српске, који је одржан у Тренинг центру Бардача, представници мРесурса, закључке су презентовали данас у Народној скупштини Републике Српске. Конференцију је организовао Омладински комуникативни центар под покровитељством Министарства породице, омладине и спорта. Ученике је поздравио предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, а предсједавајућа Вијећа народа, генерални секретар НС, народни посланици, омбудсман за дјецу и представници Министарства просвјете и културе и Министарства породице, омладине и спорта, Републичког педагошког завода, поред обраћања ученицима спремно су одговарали на њихова питања.

МРесурс представља интересе око 45.000 средњошколаца из 89 школа, а њихов план рада за школску 2016/2017. годину представила је Кристина Ковач, предсједница мРесурса из Опште гимназије Пале. Питања средњошколаца односила су се на могућност њихове додатне едукације, учешће савјета ученика у раду наставничких вијећа, унапређење и измјене НПП и посебно на учење младих о репродуктивном здрављу.

Омбудсман за дјецу Нада Граховац пласирала је двије теме и то комуникација ученика и наставника путем друштвених мрежа и питање уређења школских сајтова који би требало да садрже основне правне акте сваке школе како би с њима били упознати и ученици и родитељи.