ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Представник Омбудсмана за дјецу РС, из канцеларије у Добоју посјетио је Гимназију „Филип Вишњић" у Бијељини.

У разговору са директорицом шкокле и њеним помоћником сазнали смо да Гимназију похађа 873 ученика, распоређена у 33 одјељења у три смјера, те да је ушколи запослено 59 професора. Истакли су успјехе својих ученика у наставним, али и ваннаставним активностима. Ученици су, сазнали смо, кроз рад Савјета ученика и одјељенске заједнице упознати са садржајем Протокола о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце и да је исти у примјени. Задовољни су са сарадњом са органима и представницима локалне зајединице.

У школи су одржане двије радионице на тему „Да ли знамо шта је насиље?" и то са  ученицима првог одјељења трећег разреда, и са ученицима трећег одјељења првог разреда. Поред упознавања са надлежностима и радом Институције, у уводном дијелу радионица разговарало се о УН Конвенцији о правима дјетета.

О насиљу се разговарало отворено, дефинисан је појам и облици насиља, а разговарало се и о превенцији и заштити од насиља. Сматрају да у њиховом окружењу вербалног насиља има највише. У вези са пријављивањем уоченог насиља показали су одређени степен неповјерења у ефикасност институција у борби против ове појаве, образлажући такав став мишљењем да насилници ријетко бивају примјерено санкционисани.