ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Посјета представника Институције  ЦСШ „Иво Андрић" у Прњавору, имала је за циљ разговор са управом школе и реализацију радионице „Да ли знамо шта је насиље?". Из разговора са стручном службом сазнали смо да школу похађају 834 ученика која се образују у 4 струке. Нажалост, број дјеце опада, а интересовање за струке које нуде практична знања-занати све је мањи. Школа има веома добру сарадњу са Центром за социјални рад, полицијом и локаном заједницом, а свака сумња или сазнање о насиљу над дјететом прати се и поступа по Протоколу.

Чланови Савјета ученика су током радионице показали интересовање за надлежности Институције, а посебно за рад младих савјетника. С обзиром да су и сами активни у својој школи, износили су своја искуства везано за рад Савјета ученика, појединачне примјере и постављали питања. Тако су сазнали и какве су могућности јачања Савјета ученика. Теме везано за препознавање и превенцију насиља су им добро познате, а закључили су да се у својој школи и граду осјећају сигурно.

Атмосфера током радионице показала је да су ови средњошколци отворени за сваку врсту разговора, да не бјеже од постављања питања и тражења одговора, као и на то да желе да се додатно едукују кроз сарадњу са свима који им могу понудити стицање нових знања и вјештина.