ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Посјетом представника Омбудсмана за дјецу РС, из канцеларије у Добоју Основној школи „Петар Кочић" у Угљевику, настављене су  активности „О твојим правима у твојој школи".

На радионици „Да ли знамо шта је насиље?" ученици трећег одјељења деветог разреда су пријатно изненадили познавањем надлежности и рада Институције омбудсмана за дјецу, и спремношћу да отворено разговарају о појави насиља и својим искуствима у вези са њим. Познат им је појам насиља, његове врсте, а највише се говорило о вршњачком насиљу. Сматрају да у њиховој средини вршњачког насиља има, али не много, те да се најчешће ради о неспоразумима или шали. Истакли су да им се рад на радионицама допада и да би жељели да се поново организују на ову или сличне теме.

У разговору са педагогицом школе сазнали смо да поред централне, школа у свом саставу има још пет подручних школа, са укупно 698 ученика. Нажалост и ова школа се сусреће са познатим проблемом све мањег броја дјеце. У посљедњих неколико година број уписане дјеце се стално смањивао, али је ове године тај негативни тренд заустављен, па се у први разред уписало осам ученика више него прошле године. Сазнали смо да су ђаци у овој школи активни у разним секцијама, те да су у току припреме за такмичење на тему „Упознајмо националне мањине у БиХ!". Ово такмичење се организује сваке године између 18 основних школа из Бијељине, Лопара и Угљевика.