ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Бабје љето крај Врбаса показало је све своје чари, а двориште ОШ „Милан Ракић" дочекало нас је у јесењем колориту. Дјеца млађег узраста уживала су на игралишту, а у школи мир и радна атмосфера. Представници Институције посјетили су школу како би са дјецом реализовали радионицу „Да ли знамо шта је насиље?" а са управом школе разговарали о реализацији наставног процеса, сарадњи са родитељима и свему што чини живот школе.

Из тог разговора сазнали смо да поред централне, дјеца похађају и двије подручне школе у Новоселији и Љубачеву. То их ипак не спречава да са Савјетом ученика и Савјетом родитеља марљиво раде и проналазе начине да се што боље развија сарадња родитеља и школа. Тако су увели тематске родитељске састанке, предавања о здрављу за родитеље и наставно особље. Савјет ученика веома је креативан и сваке године имају по један велики пројекат као нпр. Квиз, Дјеца пјевају хитове, Слободно вријеме и сл.

Радионица је одржана са ученицима седмог разреда, који су одмах истакли да су на часовима одјељењске наставе разговарали о теми насиља. У разговору смо заједнички дефинисали карактеристике насиља, а касније су радом у групама дјеца дефинисала врсте насиља. Ученици су знали да насиље треба да пријаве полицији, а на питање да ли неком прије полиције спремно су набројали родитеље, разреднике и стручну службу.