DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Babje ljeto kraj Vrbasa pokazalo je sve svoje čari, a dvorište OŠ „Milan Rakić" dočekalo nas je u jesenjem koloritu. Djeca mlađeg uzrasta uživala su na igralištu, a u školi mir i radna atmosfera. Predstavnici Institucije posjetili su školu kako bi sa djecom realizovali radionicu „Da li znamo šta je nasilje?" a sa upravom škole razgovarali o realizaciji nastavnog procesa, saradnji sa roditeljima i svemu što čini život škole.

Iz tog razgovora saznali smo da pored centralne, djeca pohađaju i dvije područne škole u Novoseliji i Ljubačevu. To ih ipak ne sprečava da sa Savjetom učenika i Savjetom roditelja marljivo rade i pronalaze načine da se što bolje razvija saradnja roditelja i škola. Tako su uveli tematske roditeljske sastanke, predavanja o zdravlju za roditelje i nastavno osoblje. Savjet učenika veoma je kreativan i svake godine imaju po jedan veliki projekat kao npr. Kviz, Djeca pjevaju hitove, Slobodno vrijeme i sl.

Radionica je održana sa učenicima sedmog razreda, koji su odmah istakli da su na časovima odjeljenjske nastave razgovarali o temi nasilja. U razgovoru smo zajednički definisali karakteristike nasilja, a kasnije su radom u grupama djeca definisala vrste nasilja. Učenici su znali da nasilje treba da prijave policiji, a na pitanje da li nekom prije policije spremno su nabrojali roditelje, razrednike i stručnu službu.