ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У организацији Центра за пружање подршке злостављаној и занемареној дјеци, који већ годину дана функционише у саставу ЈЗУ Универзитетска болница Фоча, Центар за мајку и дијете, у Фочи је одржан округли сто „Право дјетета на подршку и помоћ", на коме су се присутни упознали са досадашњим радом Центра, те активностима у пружању подршке дјеци жртвама насиља.

У раду округлог стола учествовали су представници центара за социјални рад општина Билећа, Требиње, Калиновик, Фоча, Рудо, Чајниче, Рогатица и Вишеград, МУП РС, ЦЈБ Требиње и Фоча, као и представница Омбудсмана за дјецу РС из канцеларије у Фочи.

Представници Центра проф. др Дејан Бокоњић и мр сци Александра Саламадић, упознали су присутне са чињеницом да су у досадашњем раду изразили сумњу да су 36-оро дјеце, која су се због различитих симптома обратили за помоћ овој установи по разним основама, потенцијалне жртве насиља, о чему су обавијестили надлежне институције у циљу провјере, откривања починилаца, те пружање даље подршке дјеци.

Учесници округлог стола су подсјетили да их Протокол о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања дјеце обавезује на сталну сарадњу и мултидисциплинарни приступ у заштити дјетета, како у дијелу превенције, тако и интервенције.