ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Представници Институције данас су посјетили Гимназију у Мркоњић Граду како би поред разговора са особљем школе реализовали и радионицу из циклуса „О твојим правима у твојој школи" која је већ десета по реду у овогодишењем плану рада.

У разговору с педагогом школе сазнали смо да Гимназија има 11 одјељења и сва су општег смјера. Ученици постижу посебно добре резултате на такмичењима из математике и физике, а ваннаставне активности су бројне и често су у њих укључени сви ученици. Такав је и „Прољећни фестивал" у којем се представљају сва одјељења на тему која је задана. Ове године спремаће се на тему Срећа.

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је са Савјетом ученика и текла је у врло зрелом и озбиљном промишљању, не само о проблему насиља, него и о другим темама. Ученици су истакли да у њиховој школи нема насиља и да се и у граду добро и сигурно осјећају. Познате су им све врсте насиља и ниједну нису посебно истицали, али им нису познати протоколи о поступању у случајевима вршњачког насиља и насиља одраслих над дјецом. Савјет ученика је веома активан и у мРесурсу и локалној заједници, а школа има добру сарадњу са родитељима, центром за социјални рад и општином, па је мркоњићка Гимназија примјер како и ученици и родитељи и запослени у школи доприносе квалитету живота у својој средини.