DJECA SU REKLA

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Predstavnici Institucije danas su posjetili Gimnaziju u Mrkonjić Gradu kako bi pored razgovora sa osobljem škole realizovali i radionicu iz ciklusa „O tvojim pravima u tvojoj školi" koja je već deseta po redu u ovogodišenjem planu rada.

U razgovoru s pedagogom škole saznali smo da Gimnazija ima 11 odjeljenja i sva su opšteg smjera. Učenici postižu posebno dobre rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike, a vannastavne aktivnosti su brojne i često su u njih uključeni svi učenici. Takav je i „Proljećni festival" u kojem se predstavljaju sva odjeljenja na temu koja je zadana. Ove godine spremaće se na temu Sreća.

Radionica „Da li znamo šta je nasilje?" održana je sa Savjetom učenika i tekla je u vrlo zrelom i ozbiljnom promišljanju, ne samo o problemu nasilja, nego i o drugim temama. Učenici su istakli da u njihovoj školi nema nasilja i da se i u gradu dobro i sigurno osjećaju. Poznate su im sve vrste nasilja i nijednu nisu posebno isticali, ali im nisu poznati protokoli o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja i nasilja odraslih nad djecom. Savjet učenika je veoma aktivan i u mResursu i lokalnoj zajednici, a škola ima dobru saradnju sa roditeljima, centrom za socijalni rad i opštinom, pa je mrkonjićka Gimnazija primjer kako i učenici i roditelji i zaposleni u školi doprinose kvalitetu života u svojoj sredini.