ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Посјетом Средњошколском центру „Петар Кочић" Зворник, настављене су активности из овогодишњег програма „О твојим правима у твојој школи", те је са ученицима другог одјељења првог разреда Гимназије разговарано на тему „Да ли знамо шта је насиље?".

На почетку разговора ђаци су признали да нису имали прилику да се упознају са радом Институције, па су пажљиво саслушали информације о надлежностима и начину рада Омбудсмана за дјецу. У разговору о насиљу, успјешно су дефинисали основне појмове насиља, као и његове поједине облике. Сматрају да насиља у њиховој средини нема много, да је вербално насиље чешће изражено у односу на остале облике, а да би случајеве насиља пријавили полицији, педагогу или социјалној служби. Истакли су да им се допада овакав начин рада и да су научили нешто ново, те су показали заинтересованост за овакве радионице на тему болести зависности.

У разговору са управом смо сазнали да Центар похађа око 1000 ђака у 39 одјељења, у којима се дјеца образују у четири струке: гимназија, економска, угоститељска и медицинска. Руководство Центра је истакло да остварују добру сарадњу и рад са локалним заједницом, гдје наилазе на потребну подршку и помоћ, те да кроз одређене пројекте сарађују са различитим удружењима и организацијама, али и са средњим школама из иностранства. Са поносом су истакли да су ове године урадили много на уређењу школског простора, да је центар сада опремљен савременим наставним кабинетима у којима ђаци уз помоћ њихових професора могу да стичу веома квалитетно знање и образовање из различитих области.