ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

О дјечијим правима данас се разговарало са ученицима СШ „Перо Слијепчевић" Гацко, која ове ове године броји 424 ученика. Осим у Гимназији-општи смјер, ученици се образују и за струковна занимања у области машинства и обраде метала, трговине, затим за занимања економског и управног техничара. У бројним ваннаставним активностима освајају награде на школским такмичењима.

Радионицу „Да ли знамо шта је насиље?" одржали смо у једном првом разреду са ученицима који стичу знања и вјештине за занимање бравара. Признали су да нису имали прилике да се упознају са радом Институције, па су пажљиво саслушали информације о надлежностима и начину рада Омбудсмана за дјецу. У разговору о насиљу, успјешно су дефинисали основне појмове насиља, као и његове поједине облике. Иако у виртуелном свијету имају много пријатеља, сложили су се да у комуникацији на друштвеним мрежама треба бити обазрив и пазити које податке објављујемо, јер то може бити предмет разних злоупотреба.

Сматрају да је вербално насиље највише заступљено, а за психичко насиље нису сигурни да би га увијек препознали, мада су се сагласили да је сваки облик насиља над дјететом истовремено и психичко насиље. Не мисле да се њихова средина истиче по насиљу над дјецом, а случајеве насиља би пријавили школском педагогу, професорима и полицији. О Протоколу о поступању у случају насиља, злостављања или занемаривања нису имали сазнања, али, како кажу, тек су први разред па ће имати прилику да се кроз рад Савјет ученика или на одјељенским заједницама упознају и са његовим одредбама.