ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

„Да ли знамо шта је насиље?" је радионица о препознавању и дефинисању насиља те његовој превенцији која се већ четврту годину реализује у школама широм Републике, а данас је одржана у ОШ „Петар Кочић" у Новој Тополи.

Прије почетка радионице разговарали смо са управом школе и добили информацију да се настава одвија у централној и 7 подручних школа. Иако дјелују на великом простору задовољни су условима рада и сарадњом са локалном заједницом. Централна школа је мјесто које је отворено за све активности које могу допринијети унапређењу васпитно-образовне улоге школе.

Са члановима Савјета ученика разговарали смо о надлежностима Институције, која им до сада нису била позната, али су спремно набројали своја права. Тема радионице није им била непозната и посебно су нагласили да су имали радионицу о опасностима на интернету. Ученици свих узраста са занимањем су се укључили у дискусију и препознавали и дефинисали облике насиља. Њихову пажњу посебно је окупирало вербално и психичко насиље које су лако препознали и описали али нису могли да објасне зашто га не би пријавили. На крају радионице ученици су родитеље, наставнике, педагога и полицију означили као особе којима би могли пријавити насиље.