DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

„Da li znamo šta je nasilje?" je radionica o prepoznavanju i definisanju nasilja te njegovoj prevenciji koja se već četvrtu godinu realizuje u školama širom Republike, a danas je održana u OŠ „Petar Kočić" u Novoj Topoli.

Prije početka radionice razgovarali smo sa upravom škole i dobili informaciju da se nastava odvija u centralnoj i 7 područnih škola. Iako djeluju na velikom prostoru zadovoljni su uslovima rada i saradnjom sa lokalnom zajednicom. Centralna škola je mjesto koje je otvoreno za sve aktivnosti koje mogu doprinijeti unapređenju vaspitno-obrazovne uloge škole.

Sa članovima Savjeta učenika razgovarali smo o nadležnostima Institucije, koja im do sada nisu bila poznata, ali su spremno nabrojali svoja prava. Tema radionice nije im bila nepoznata i posebno su naglasili da su imali radionicu o opasnostima na internetu. Učenici svih uzrasta sa zanimanjem su se uključili u diskusiju i prepoznavali i definisali oblike nasilja. Njihovu pažnju posebno je okupiralo verbalno i psihičko nasilje koje su lako prepoznali i opisali ali nisu mogli da objasne zašto ga ne bi prijavili. Na kraju radionice učenici su roditelje, nastavnike, pedagoga i policiju označili kao osobe kojima bi mogli prijaviti nasilje.