ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

У оквиру „Дјечије недјеље" настављене су активности с дјецом, овај пут с основцима. Омбудсман за дјецу у сарадњи с Музејем и Wорлд Висион БиХ организовао је лијепо поподневно дружење за око 100 ученика ОШ „Војислав илић" из Крупе на Врбасу и „Петар Кочић" из Кола, којима се придружило и 25-оро дјеце из Дјечијег дома „Рада Врањешевић". Циљ овог окупљања био је дјеци понудити културне садржаје и омогућити им да кроз њих не само науче нешто ново него и да се друже и доживе атмосферу културних установа.

Дјеци су добродошлицу пожељеле представнице Омбудсмана за дјецу и Музеја, а затим су обишли сталну музејску поставку у којој су сви с великим занимањем разгледали експонате. У разговору с основцима смо сазнали да су њихова права да уче, да се играју, да слушају одрасле и да њихова права треба да штите и мама и тата и учитељи и васпитачи. Након освјежења весела група прошетала је до Дјечијег позоришта у којем је, само за њих, изведена претпремијера представе „Мачак у чизмама". За многе од њих ово је била прва посјета позоришту и први сусрет с глумцима, луткама, позоришном сценом, па нису крили задовољство ни штедјели дланове да их награде великим апалузом.

Пуни утисака малишани из Кола и Крупе на Врбасу су у пратњи наставника и особља Wорлд Висион кренули својим кућама, а дјеца из Дома „Рада Врањешевић" у пратњи васпитача и представница Институције и Музеја потражили су топло освјежење којим су завршили ово лијепо дружење.