ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

У поводу „Дјечије недјеље" представница Омбудсмана за дјецу посјетила је СШ „28.јуни" у Источном Новом Сарајеву и у разговору са помоћницом директора сазнала да ова школа проводи низ активности на обиљежавању „Дјечије недјеље", а посебно је истакнута акција прикупљања књига за основце и средњошколце, коју су организовали ученици ове установе.

У разговору смо сазнали да школу тренутно похађа 506 ученика, који се образују у струкама: електротехника, угоститељство и туризам, затим за саобраћајне техничаре, козметичке техничаре и фризере. Ученици се истичу у ваннаставним активностима, а похвалили су се успјехом ученице IV разреда Милене Михић, која је на конкурсу Министарства просвјете и културе за литерарни рад на тему Јасеновац освојила прву награду.

У другом дијелу посјете са ученицима једног одјељења другог разреда туристичких техничара, одржана је радионица на тему "Да ли знамо шта је насиље?". У разговору с дјецом било је јасно да о теми доста знају. Сматрају да насиље јесте присутно међу младима и да се о њему недовољно говори. Истичу да је посебно присутно вербално насиље, мада своју школу не препознају као средину у којој се ученици насилно понашају.

Отворени су за разговор, желе да стичу нова знања, а евентуалне случајеве насиља пријавили би педагогу, родитељима и надлежним институцијама.