ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Регистар починилаца кривичних дјела сексуалног злостављања дјеце је и потреба и обавеза. Регистар је само једна од мјера која може допринијети бољој заштити дјеце од лица која су већ починила ова кривична дјела.

Циљ регистра је да се починиоци ових дјела држе под надзором, да се спријече у понављању ових дјела да се законом онемогуће да раде са дјецом по било којем основу и да се приближавају објектима у којима бораве дјеца.

Кључно је да закон дефинише које су то посебне обавезе и ограничења за ова лица, ко врши надзор над њима, које су санкције за непоштовање обавеза и ограничења и коме је и под којим условима регистар доступан. Без тих података имаћемо само евиденцију починилаца, а то имамо и сада, а евиденција сама по себи неће допринијети бољој заштити дјеце у овој области.

Округлом столу присуствовали су представници Министарства унутрашњих послова, Министарства породице, омладине и спорта, Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства просвјете и културе, Гендер центра, основних и средњих школа и невладиних организација, те стручњаци из ове области, док је присуство представника Министарства правде изостало.

Заједничка је оцјена свих учесника да је регистар и потреба и обавеза и да у изради закона о његовом успостављању морају бити укључени стручњаци различитих профила.