ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Представници Институције, у оквиру „Дјечије недјеље", посјетили су ОШ „Георгиус Папандреу" у Александровцу како би са ученицима једног одјељења шестог разреда реализовали радионицу „Да ли знамо шта је насиље?". Почетак посјете указивао је да ученици доста знају о насиљу, његовим врстама и карактеристикама, а током радионице износили су и примјере. У врло живој дискусији постављали су питања како ријешити сукобе, како зауставити оне који говоре ружне ријечи, изазивају, туку се. Одговоре су понудили и сами: треба се мијењати и свако треба да се потруди да својим понашањем не угрози друге.

Посебна је тема била насиље путем интернета, гдје су дјеца иако свјесна да на друштвеним мрежама могу бити изложена насиљу, ипак самоувјерено говорила о великом броју „фејсбук пријатеља" које имају.

Ученици су знали да треба да пријаве насиље и то наставницима, родитељима, психологу и педагогу, а истакли су да често у школи на часовима разговарају о насиљу.

У разговору са школским психологом сазнали смо да је ово школа коју похађа 534 ученика у 23 одјељења, те да се сваке године смањује број ученика. Савјет ученика је веома активан и спремају се да опреме љетну учионицу коју би користили за наставне и ваннаставне активности, а у припреми је и сандуче за ученичка питања.