ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Сваке године, Омбудсман за дјецу почиње Дјечију недјељу дружењем с најмлађима. Тим поводом Омбудсман за дјецу у сарадњи с Музејом Републике Српске реализовао је едукативно-креативну радионицу „У потрази за дјечијим правима". У потрази за благом дјечијих права били су малишани из вртића „Јежева кућица", „Цврчак" и „Луна" а придружила су им се и дјеца из вртића „Машта".

Нестрпљиве малишане поздравила је Омбудсман за дјецу Нада Граховац која је посебно одраслима пренијела поруку да свака седмица у години треба да буде посвећена дјеци, а Наташа Ного из педагошке службе Музеја зажељела је дјеци добродошлицу у свијет Музеја.

Дјеца су представила своја знања о правима дјетета кроз пригодне рецитације и на спонтан начин затражили да се поштује њихово право на љубав, игру, мишљење и пажњу. Затим их је Злата Хаџић-Бајрић, замјеница омбудсмана за дјецу, повела у потрагу за благом које је било скривено међу музејским експонатима. Прачовјек, биљни и животињски свијет, стари музички инструменти, колиба и огњиште оживјели су балонима и скривеним благом које су уз велику радост малишани сакупљали размишљајући о правима на образовање, на здраву природу, на игру и наравно породицу.

Пуних руку и душа дјеца су завршила радионицу и запјевала, а ни кишан дан није могао да наруши радост њиховог успјешног истраживачког похода за правима дјетета.