ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Посјетом представника Омбудсмана за дјецу из канцеларија Добој Основној школи „19. Април" Дервента, настављене су активности из циклуса „О твојим правима у твојој школи".

Радионица „Да ли знамо шта је насиље?", организована је са ученицима првог одјељења седмог разреда. Ученици су се активно укључили у разговор о насиљу, и показујући знање из ове области потврдили да се о овој теми на часовима одјељенске заједнице са дјецом озбиљно разговара. Ученици су без проблема одређивали појам и врсте насиља и објашњавали како би они поступили у случају појаве насиља у њиховом окружењу. За помоћ би се обратили родитељима, наставницима и полицији. Истакла су да су на радионици научила нешто ново, да су се упознали са радом наше Институције, те су нагласили жељу да поново организујемо радионицу сличног садржаја.

У другом дијелу посјете одржан је састанак са руководством школе, током којег је разговарано о планираним наставним и ваннаставним активностима, али и о текућим проблемима са којима се руководство али и ученици школе сусрећу. Представници школе су изразили задовољство посјетом и показали спремност и жељу за даљњом сарадњом.