ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У оквиру активности „О твојим правима у твојој школи" Омбудсман за дјецу већ четврту годину реализује радионице „Да ли знамо шта је насиље?" које се широм Републике Српске одржавају од краја септембра до 20. новембра, Међународног дана права дјетета.

Сваке године све је већи број школа у којима сазнајемо да су стручне службе провеле интерна истраживања и едукације о овој теми. Таква је пракса и у ОШ „Никола Тесла" у Прњавору, у којој су прије неколико година извршили истраживање о насиљу, а са резултатима упознали ученике, наставно особље и родитеље. И ове године планирали су да им тема едукације о насиљу и његова превенција буду приоритетне те сматрају да је посјета Омбудсмана за дјецу дала овим активностима додатни значај.
Да се у школи од најмлађег узраста говори о насиљу видјело се и током радионице којој су присуствовали чланову Савјета ученика од другог до деветог разреда. Сви ученици познају врсте насиља, без устезања о њему говоре и што је најважније проширују тему тражећи узроке овој појави. Интересантно је да су млађи ученици без проблема објаснили вербално насиље, а старији су примијетили да га има много и у директној комуникацији и на интернету. У дискусији су подједнако учествовала и дјеца предметне и разредне наставе, свако у оквиру својих стечених знања и искустава, а сви су потврдили да су о овој теми већ разговарали на часовима одјељењске заједнице.