ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Сваки почетак нове школске године је и радост и брига и за дјецу и за родитеље.
Ученици са нестрпљењем очекују почетак нове школске године, радују се сусрету са друговима, наставницима и брину да ли ће одговорити изазовима које нови разред поставља пред њих.
Родитељи, поносни да су им дјеца са сваким разредом старија, одраслија, одговорнија, али су под сталним притиском, да ли ће им са скромним буџетима обезбиједити књиге и школски прибор који дјеца морају имати и хоће ли нешто преостати за нову мајицу или патике, посебно ако је у породици више школараца.
Они најмлађи, који ће први пут сјести у школске клупе, пуни су очекивања, радују се новим друговима, првом учитељу, новим знањима, требају подршку и родитеља и учитеља како би њихов први сусрет са школом на најбољи начин обиљежио нови и најљепши период у њиховом одрастању.
Стварање партнерских односа родитеља и школе и стална сарадња заснована на међусобном уважавању и повјерењу доприноси успјеху сваког ученика.
А успјех нису само оцјене, образовање на које свако дијете има право мора бити усмјерено на дијете и прилагођено дјетету, да се дијете оспособи развијањем вјештина и способности учења, критичког мишљења, тимског рада, здравог начина живота, рјешавања сукоба на ненасилан начин, да дјеца индивидуално и колективно развијају своје личности, таленте и способности, имајући у виду да свако дијете има јединствене карактеристике и интересовања, способности и потребе у учењу.
Сарадњу са родитељима школа мора успоставити на почетку школске године и, кроз различите облике, ту сарадњу одржавати током цијеле школске године.
Дјеци, родитељима и запосленим у васпитно образовним установама желим сретан почетак нове школске године и да сваки дан у школској години прати радост првог школског дана.
Омбудсман за дјецу
Нада Граховац