ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У ОШ „Свети Сава" у Котор Вароши и ОШ „П. П. Његош" у Масловарама окупило се педесатак ученика, чланова пројекта Инклузија у акцији  како би учествовали у централној радионици која је имала едукативно - креативни карактер. Радионица је дио активности које је реализовао Омбудсман за дјецу Републике Српске у сарадњи са World Vision БиХ.

У ОШ „Свети Сава" радионици су присуствовали и чланови креативне секције са својом наставницом, што је радионици дало додатну живост, енергију и креативност, а атмосфера је била одлична.

Ученици су добили мајице са натписом Инклузија које су, свако по својој жељи, украшавали. У веселој атмосфери дјечаци и дјевојчице, виши и нижи разреди, они који су већ укључени у неке секције и они који нису, чланови Савјета ученика и они који нису, заједно су осмишљавали шаре, лијепили, цртали, креирали, савјетовали једни друге. Циљ им је био заједнички - показати да свако дијете има машту, да свако жели да буде јединствено, да свако има шта да покаже и да свако може да научи од сваког. Мајице су зачас добијале лица својих креатора и нико није могао рећи која је најљепша, а на сваку се рачунало, те је тако испуњен циљ цијелог пројекта да дјеца науче да свако дијете има право бити укључено у све активности у складу са својим могућностима.

Када смо се растајали дјеца су се поносно фотографисала у својим креацијама и рекли су да у вези инклузије најбоље памте то, да такви какви јесу могу бити дио свијета који их окружује и могу допринијети да тај свијет буде љепши и бољи.