ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

У организацији Мисије ОЕБС-а у БиХ, у Добоју је одржан округли сто о провођењу Ревидираног акционог плана Босне и Херцеговине о образовним потребама Рома на простору Републике Српске. У раду округлог стола учествовали су представници државних и ентитетских министарстава, директори школа, представници невладиних организација, представници центара за социјални рад из општина и градова у Републици Српској у којима живи највећи број Рома и представник Омбудсмана за дјецу из канцеларије Добој.

Представнице Министарства за људска права и избјеглице Савјета Министарстава БиХ и Министарства просвјете и културе Владе Републике Српске представиле су релевантне извјештаје о провођењу Ревидираног акционог плана, након чега је услиједила дискусија учесника током које су изнесене позитивне праксе али и бројни проблеми са којима се сусрећу локалне заједнице али и ромска популација а везани су за питања образовања Рома.

Један од закључака дискусије је неопходност увезивања и координације активности свих актера у заједници, да би ромска дјеца остварила једно од својих основних права - право на образовање и на тај начин допринијели квалитетнијем животу у својој заједници.