ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

„Инклузија у акцији" је пројекат који реализује Омбудсман за дјецу уз подршку World Vision БиХ, канцеларија Бања Лука. Циљ пројекта је укључивање дјеце из рањивих категорија у активности које доприносе њиховој бољој социјализацији и развијање емпатије и заједничко дјеловање у школи и локалној заједници.

Тим поводом представнице Институције одржале су едукативне  радионице под називом „Инклузија" за преко 30 ученика из ОШ „Свети Сава" Котор Варош, ОШ „П.П. Његош" Масловаре. Дјеца су током радионица дефинисала појам инклузије врло широко као потребу да се свако дијете у складу са својим могућностима укључи у све активности у школи и локалној заједници према свом избору. Ученици су врло озбиљно прихватили разговор и разумјели да сва дјеца, без обзира колико различита, имају једнаке потребе за игром, учењем, изражавањем мишљења и учешћем.

Разговор с дјецом о овој теми наставиће се кроз још двије радионице на којима ће дјеца дефинисати иницијативе и израдити акциони план везано за остваривање што бољег учешћа дјеце у свим активностима.