ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Међународни фестивал „Дјечије царство" је фестивал дјечије поезије који се одржава већ десет година и који је својом величином, бројношћу учесника и квалитетом стекао углед, како међу дјецом и школама, тако и међу писцима и културним радницима, не само у РС и БиХ, него и у цијелом региону.

Десети фестивал је започео 20.04.2016.године општинским и републичким такмичењем у рецитовању, а настављен дружењем са пјесницима из региона, те додјелом награде „Принц дјечијег царства" и отварањем манифестације 10. Међународни фестивал Дјечије царство", а затвориће се креативним радионицама са дјецом  29.04.2016. године.

Финале 10. Међународног фестивала окупило је дјецу пјеснике из цијелог региона, њихове родитеље и остале бројне љубитеље поезије, а отворила га је Марина Симовић Нишевић, представница Омбудсмана за дјецу Републике Српске. Млади финалисти, љубитељи поезије рецитовали су своје стихове о љубави, другарству, породици и школи и са пуно енергије и маште дочарали свијет дјечијег одрастања.

Финале је затворено додјелом награда у млађој и старијој категорији, те додјелом престижне награде „Мали принц дјечијег царства", коју је освојио Лав Лукић, ученик ОШ "Никола Тесла" из Београда.