ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У организацији Друштва психолога Републике Српске и Републичког педагошког завода, у Бањалуци је 15. и 16. априла  2016. године  на Филозофском факултету одржан семинар на тему „Васпитна улога школе: изазови професије у суочавању са појавом вршњачког насиља". Семинар је намијењен наставном особљу, стручним сарадницима у школама, координаторима за превенцију насиља у основним и средњим школама у Републици Српској, а присуствовало му је 126 учесника.

Како идентификовати проблем вршњачког насиља, када и како реаговати, шта је најбољи интерес дјетета, какве су могућности и ограничења у сарадњи школе и породице у случајевима вршњачког насиља, распрострањеност појаве вршњачког насиља, примјена протокола су теме које су презентоване у два дана рада семинара.  

Омбудсман за дјецу Нада Граховац подијелила је с учесницима семинара искуства Институције, која поступајући по пријавама, којима се указује на повреде права дјетета на заштиту од различитих облика насиља, злостављања и занемаривања, али и радом по службеној дужности, указује на потребу системских рјешења и јачање одговорности свих субјеката заштите и посебно важну сарадњу родитеља и школе.