DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

U organizaciji Društva psihologa Republike Srpske i Republičkog pedagoškog zavoda, u Banjaluci je 15. i 16. aprila  2016. godine  na Filozofskom fakultetu održan seminar na temu „Vaspitna uloga škole: izazovi profesije u suočavanju sa pojavom vršnjačkog nasilja". Seminar je namijenjen nastavnom osoblju, stručnim saradnicima u školama, koordinatorima za prevenciju nasilja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, a prisustvovalo mu je 126 učesnika.

Kako identifikovati problem vršnjačkog nasilja, kada i kako reagovati, šta je najbolji interes djeteta, kakve su mogućnosti i ograničenja u saradnji škole i porodice u slučajevima vršnjačkog nasilja, rasprostranjenost pojave vršnjačkog nasilja, primjena protokola su teme koje su prezentovane u dva dana rada seminara.  

Ombudsman za djecu Nada Grahovac podijelila je s učesnicima seminara iskustva Institucije, koja postupajući po prijavama, kojima se ukazuje na povrede prava djeteta na zaštitu od različitih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, ali i radom po službenoj dužnosti, ukazuje na potrebu sistemskih rješenja i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite i posebno važnu saradnju roditelja i škole.