ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Поводом обиљежавања Свјетског дана свјесности о аутизму у организацији Удружења грађана Центар за едукацију „Твоја ријеч" у Бањалуци је данас у Народном позоришту одржана јавна трибина „Аутизам говори срцем" како би се јавност сензибилисала о положају дјеце с развојним поремећајима и њихових породица.

Свој допринос дискусији дали су представници ресорних министарстава, Републичког педагошког завода, Омбудсмана за дјецу, ОШ „Иво Андрић", ЈУ Центар за образовање, васпитање и рехабилитацију слушања и говора, СЦ „Гаудеамус", родитељи, васпитачи, терапеути, волонтери и бројни гости и представници медија.

Закључци који су проистекли из дискусије односе се на потребу уважавања разлика, регулисање законских оквира за образовање асистената, те дефинисање положаја и права ове циљне групе.

У оквиру обиљежавања Свјетског дана свјесности о аутизму 3.04.2016.године у Народном позоришту ће се одржати хуманитарни концерт „Аутизам говори срцем" у којем ће учествовати малишани из бањалучких хорова, културно-умјетничких друштава, плесних и ритмичких студија те малишани из Центра за едукацију „Твоја ријеч" и ОШ „Иво Андрић".