ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Поводом Међународног дана логопеда, данас је у Добоју, у организацији ОШ „Свети Сава", одржан округли сто, посвећен дјеци са сметњама у говорном-језичком развоју. У раду округлог стола учествовали су представници Подручне јединице Републичког педагошког завода Добој, Центра за социјални рад, Центра за ментално здравље из Добоја, те логопеди и педагози из основних школа на подручју Добоја.

Учесници су истакли проблем повећања броја ученика са сметњама у говорном-језичком развоју који се уписују у основне школе, те истакли потребу раног откривања и интеревенција код оваквих проблема. Такође је истакнут проблем синхронизовања термина уписа у школу и рада првостепене комисије за разврставање дјеца са сметњама у психо-физичком развоју, јер како је истакнуто, није ријетка појава да локална заједница не формира првостепену комисију на вријеме, што доводи до проблема при упису и поласку дјеце у школу.

Закључци са овог округлог стола биће прослијеђени надлежним институцијама у циљу рјешавања текућих проблема али и побољшања сарадње актера у заједници. Организатори округлог стола сматрају да је потребно да и институција Омбудсман за дјецу РС буде упозната са овим проблемима и да буде активно укључена у њихово рјешавање.