ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Омбудсман за дјецу данас је посјетила Основну школу „Иван Горан Ковачић" у Бањалуци и са директором школе гдином Миленком Савичићем разговарала о бројним питањима остваривања права дјеце у образовном систему.
Школу похађа 638 ученика, од чега четири разреда првачића и једна је од школа у којима је, и прошле и ове школске године, повећан број уписаних првачића.  Настава се одвија у 3 смјене, а у школи је организован и продужени боравак ученика.

Школа има запосленог социјалног радника и према изјави директора имају добру сарадњу са Центром за социјални рад, али и другим институцијама. Школа нема проблем у примјени Протокола о поступању у случају насиља, злостављаја или занемаривања дјеце, нити са изостанцима ученика са наставе, имају добру сарадњу са Савјетом родитеља и запажене резултате у ваннаставним активностима.

Због старости објекта и потребе унапређивања услова рада, школа се ангажовала и има урађене пројекте за санацију крова, замјену вањске столарије, те за санацију санитарних просторија чиме би се оствариле уштеде и на трошковима гријања, потрошње струје и воде.