ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

На иницијативу и позив руководства Основне школе „Св. Сава" у Добоју, представници Омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју, реализовали су радионицу за наставнике школе на тему „Вршњачко насиље".
Основна школа „Свети Сава" у Добоју броји 1400 учениак и има 110 запослених што је сврставе међу најбројније основне школе у Републици Српској.

Радионица се састојала од два дијела током којих су се присутни детаљно упознали са Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља и искуствима из праксе Омбудсмана за дјецу, те постављали конкретна питања у вези са темом. Наставници су изразили интересовање за ову тему и кроз питања која су поставили током и након радионице потврдило се да је вршњачко насиље присутно у нашим школама и да је неопходно радити како на превенцији, тако и на упознавању наставног особља и осталих запослених у школама са процедурама поступања кад се вршњачко насиље у школи догоди.

Канцеларија Омбудсмана за дјецу у Добоју наставиће сарадњу са овом школом организовањем радионица за ученике-вршњачке едукаторе који ће стечена знања преносити својим вршњацима.