ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Упознавање дјеце с њиховим правима један је од захтијева Конвенције и школе све чешће позивају представнике Институције да у складу са својим надлежностима упознају дјецу с њиховим правима. Тако је на иницијативу ОШ „Свети Сава" из Котор Вароши, а у склопу пројекта World Vision-а, замјеница омбудсмана за дјецу у овој школи и школи „П. П. Његош" из Масловара реализовала радионице под називом „Моја права". Радионицама су присуствовали представници ученика четвртих и петих разреда који су у врло живој атмосфери износили своја досадашња искуства и знања о остваривању својих права. Разговарало се о праву на образовање, заштиту здравља, заштиту од насиља, праву на изражавање мишљења и наравно праву на игру.

С обзиром на узраст дјеце, може се рећи да су дјеца тачно уочавала шта су то одрасли дужни да им обезбиједе како би свако од појединих права могли остварити. Тако су разговарајући о праву на образовање препознали потребу да имају добре услове за одвијање наставе, да у школи постоји кућни ред, да се из уџбеника отклоне сувишни садржаји и грешке... За остваривање права на здравствену заштиту рекли су да је потребно да имају љекаре који ће према њима имати пријатељски однос, да им је потребан зубар али и логопед, да морају здраво да се хране и буду физички активни. О заштити од насиља разговор је текао врло лако јер су дјеца о овоме много чула у школама али је и даље присутна несигурност код пријављивања насиља. Изражавање мишљења дјеци је посебно важно и јасно им је да од тога како изнесу своје мишљење зависи хоће ли га одрасли чути. Дјеца овог узраста доста свог слободног времена проводе у игри и спортским активностима, желе игру напољу, на игралиштима у природи, али и путем интернета. Сви знају да на интернету не треба да остављају личне податке, али се питају коме такви подаци требају и зашто би то било опасно. Евидентно је да још немају развијен осјећај да су могуће злоупотребе, иако су подстакнути разговором говорили о непријатностима које су имали путем интернета или порука мобилним телефонима.

Обје радионице протекле су радно и биле извор сазнања и за дјецу, али и за Институцију која у оваквим сусретима с дјецом долази до ставова и мишљења дјеце из различитих средина и различитих узраста.