ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

У Републици Српској Међународни дан безбједног интернета обиљежава се већ шест година и сваке године придружује нам се све већи број институција и организација које на овај дан организују разне активности којима промовишу сигуран интернет. Омбудсман за дјецу Републике Српске и Министарство унутрашњих послова Републике Српске данас су у Основној школи Петар Петровић Његош организовали Централну манифестацију поводом обиљежавања Међународног дана сигурног интернета а ове године под слоганом „Играј своју улогу за бољи интернет".

Присутним ученицима, родитељима, наставницима и представницима институција и организација обратила су се директорица школе гђа Ђорђа Грајић која је изразила задовољство што су ове године домаћини, а потом су се говорећи о важности сигурног кориштења интернета, његовим предностима и ризицима, обратили омбудсман за дјецу Нада Граховац, директор полиције Гојко Васић и помоћница у Министарству породице, омладине и спорта гђа Бранка Малешевић.

Посебан печат манифестацији дали су ученици ОШ „Јова Јовановић Змај" који су показали како се и стиховима и игром може размишљати о интернету. Они су одиграли и кратак игроказ којим су својим вршњацима и одраслима показали да дјеца могу лако постати жртве на интернету.

Током манифестације представница МУП-а Јелена Кецман презентовала је едукативни рад полиције на заштити дјеце на интернету, а Бранка Малешевић је представила активности Комитета за борбу против говора мржње на интернету Републике Српске. Замјеница Омбудсмана за дјецу Злата Хаџић- Бајрић изнијела је прве податке из кратке анкете о комуникацији ученика и наставника путем друштвених мрежа. Татјана Дуроњић, проф. комуникологије за крај је свима скренула пажњу да је интернет створио нови простор и ново вријеме у којем треба да будемо уз дјецу.

С манифестације је послата порука да је овај дан прилика да размислимо како свако од нас може одиграти своју улогу како би интернет постао боље и сигурније мјесто за сваког од нас.