ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

На прес конференцији, одржаној данас у Амстердаму, представници Европске мреже омбудсмана за дјецу (ЕНОЦ), чији је Омбудсман за дјецу Републике Српске члан од 2009, господин Марк Дуларт, омбудсман за дјецу Холандије и предсједавајући ЕНОЦА-а и Фредрик Малмберг, омбудсман за дјецу Шведске, представили су посебан извјештај о положају дјеце у покрету.

Извјештај је сачинила посебна радна група формирана на годишњој скупштини ЕНОЦ-а која је одржана у септембру 2015. године. Поред Извјештаја, јавности је презентовано и Отворено писмо ЕНОЦ-а лидерима Европске Уније којим се истиче да је питање дјеце у покрету потребно рјешавати као приоритет.

Представници ЕНОЦ-а указују да су дјеца у покрету, односно дјеца избјеглице, прије свега дјеца и да се према њима тако треба поступати. Приниципи које прије свих треба поштовати су они из УН Конвенције о правима дјетета, а односе се на права дјеце да не буду дискриминисана, право да све активности које се предузимају према дјеци буду усмјерене у најбољем интересу дјетета, затим право дјеце на живот, преживљавање и развој те право дјеце да слободно изразе своје мишљење у свим питањима која их се тичу а у складу са њиховом зрелошћу и годинама.

Омбудсмани укључени у Мрежу европских повјереника и омбудсмана за дјецу су у данашњем обраћању европској јавности још једном истакли неопходност поштовања права и мишљења дјеце приликом израде свих политика које се односе на дјецу.

Текст Извјештаја радне групе Европске мреже повјереника и омбудсмана за дјецу као и Отворено писмо упућено лидерима Европских институција можете преузети овдје