DJECA SU REKLA

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Predstavnik Ombudsmana za djecu, iz kancelarije u Doboju posjetio je danas Osnovnu školu „Desanka Maksimović" u Stanarima.

U razgovoru sa zamjenicom direktora saznali smo da je to škola koja je nastavila izuzetno dugu tradiciju osnovnog obrazovanja u ovom kraju; prva škola u Stanarima počela je sa radom davne 1896. godine. Pored centralne škole u Stanarima obuhvata i deset područnih škola u prečniku od 50 km. Školu pohađa ukupno 470 učenika, ali se taj broj, nažalost, kao i u mnogim drugim školama, iz godine u godinu smanjuje. Učenici su aktivni u mogobrojnim školskim sekcijama, koje svoj rad predstavljaju i u lokalnoj zajednici, a pohvalili su se i lijepo uređenom  stranicom na internetu na kojoj su dostupne informacije o svim školskim aktivnostima.

Radionica „Da li znamo šta je nasilje?", organizovana je sa učenicima drugog odjeljenja devetog razreda. Djeca su pokazala veliko zanimanje za temu, pokazali su da poznaju tu materiju, odredili su pojam nasilja i veoma lako nabrojali sve njegove oblike. Istakli su da njihovo mjesto nije veliko i da u njihovoj sredini nema mnogo nasilja, da se u slobodno vrijeme bave sportskim aktivnostima, da se rado međusobno druže i  održavaju prijateljstva, te da nastoje da nesporazume rješavaju mirnim putem.