DJECA SU REKLA

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

U organizaciji Omladinskog komunikativnog centra, pod pokroviteljstvom Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, od 11-13. novembra održana je IX Konferencija Mreže savjeta učenika Republike Srpske (mRESURS).

Radni dio Konferencije održan je u Trening centru Bardača kod Srpca, a zaključci Konferencije prezentovani su u Banjaluci u zgradi Narodne skupštine.

Na Konferenciji su učestvovali predsjednici savjeta učenika iz svih srednjih škola Republike Srpske, koji su ovom prilikom predstavili dosadašnje rezultate u radu, izdvojili probleme sa kojima se susreću, definisali zajednički plan rada, te prioritete na kojima će raditi tokom školske godine.

Ombudsman za djecu, dr Nada Grahovac, obraćajući se učesnicima Konferencije izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa savjetima učenika i podsjetila da su ciljevi obrazovanja definisani zakonom i da su usmjereni na pripremu za svijet odraslih i samostalan život u njemu, a to izmedju ostalog znači da škola mora omogućiti djeci pravo na participaciju - izražavanje mišljenja i učešće u svim aktivnostima u školi koje se tiču učenika.

U svom obraćanju pomoćnica ministra iz Ministarstva porodice, omladine i sporta, gđa Branka Malešević, naglasila je da je cilj ovog skupa edukovanje predstavnika savjeta učenika iz 88 srednjih škola iz 45 opština Republike Srpske da što bolje zastupaju i promovišu interese srednjoškolaca, te da su neki od prioriteta Mreže savjeta učenika aktivnosti na povezivanju obrazovanja i tržišta rada, odnosno inicijativa za otvaranje novih smjerova u skladu sa potrebama tržišta rada. Istakla je i važnost održavanje praktične nastave u srednjim školama, informisanja srednjoškolaca o problemu korupcije i njenom prepoznavanju, te radionica protiv govora mržnje na internetu.

Direktor Omladinskog komunikativnog centra iz Banjaluke, Saša Marković, rekao  je da ova organizacija pruža podršku učeničkom organizovanju proteklih 15 godina, što će činiti i u budućnosti.

Predsjednik Mreže savjeta učenika Republike Srpske, Marijana Gojković, smatra da u srednjim školama postoji problem nedostatka prakse, neinformisanosti profesora o radu savjeta učenika, te neadekvatnog oblačenja i istakla važnost neformalnog obrazovanja, koje će im u budućnosti puno značiti.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske izdvojilo je i ove godine 20.000 KM za podršku radu Mreže savjeta učenika srednjih škola Republike Srpske i za realizaciju ove Konferencije.